Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie De tips voor een clean desk!
Geschreven door: Monique Bruijn

De tips voor een clean desk!


Een Clean Desk dient meerdere doelen. En niet alleen het opvolgen van de mission statement van het bedrijf: Clean Desk Policy. Een Clean Desk zorgt voor ruimte in uw hoofd, maakt u flexibeler en zorgt voor minder afleiding. Maar hoe komt u tot een schoon bureau. Wat zit erachter? Het is niet alleen simpelweg uw bureaulade volproppen aan het einde van de dag. Het is een manier van werken. Wij helpen u graag op weg.

Waarom heeft u al deze 'dingen' op uw bureau?

Papier, pennen, elastiekjes, memoblaadjes, snoepjes, mokken, tasjes, doosjes en nog zoveel meer zwerft er vaak op een bureau. Zijn deze spullen relevant voor het werk dat u op dat moment uitvoert? Heeft u het nu nodig? Heeft u het sowieso nog nodig? Bekijk uw bureau en pak alles vast. Leg wat u echt nodig heeft links en wat u niet nodig heeft rechts. Dat scheelt zeker wel?

Direct opruimen is het advies

Makkelijk. Toch? Waarom heeft u dan zo'n vol bureau? Of een vol ladeblok onder uw bureau? Kijk naar de spullen die u zojuist op rechts heeft neergelegd. Waarom heeft u het op uw bureau liggen? Nog niet aan toe gekomen, heeft een collega op mijn bureau gelegd, kan het nog niet weggooien, gaat straks weer mee naar huis. Redenen zat. Maar zijn het wel goede redenen? Verbergt u zich achter de redenen?


Pak alles nog eens vast wat u op rechts heeft liggen. Kunt u het nu afmaken, zodat het weg kan? Is het echt nodig om een papieren kopie te hebben liggen? Is dit echt van u? Kunt u het archiveren? Drinkt u echt nog een bak koffie of kan deze worden opgeruimd? En weer een stapeltje minder om op te ruimen aan het einde van de dag.

Weggooien of niet?

Maak een scan van het blaadje. Maak een map op uw computer 'papieren archief' en geef het blaadje de datum en omschrijving van de inhoud mee. Zo heeft u het dan toch bewaard, zonder deze op het bureau te hoeven bewaren en zonder dat het een prioriteit blijft. Maar daar is opgeslagen waar het past.

En dan nu zo houden

Lukt dit niet? Dan is het slechts het herhalen van deze oefening tot u het wel lukt. Iedereen kan het. Stel uzelf prioriteiten. Links heeft u nu nodig. Rechts niet nu en misschien wel helemaal niet. Hou dit aan. Blijf scherp en in het hier en nu.

"De rommel op uw bureau zorgt vaak voor stres en afleiding."

Monique Bruijn

Producten in dit artikel