Alle assortimenten
Evenementen en Workshops Workshop: De aantrekkelijkste werkgever van 2018
Geschreven door: Afra van Ruiten

De aantrekkelijkste werkgever van 2018


Op woensdag 25 Oktober 2017, om 14.30 uur verzorgde het HNW-team bestaande uit Patrick Stam, Jostal Schalkwijk, Ton van de Bildt en Anke Meerding, allen specialisten in Het Nieuwe Werken en betrokken bij Het Kantoor van Nu de interactieve presentatie bij hijdra.com.

Voor wie was deze interactieve presentatie interessant?

Deze middag was zeer geschikt voor werkgevers, teammanagers of leidinggevenden, die aantrekkelijk willen zijn voor (toekomstige) werknemers.

Wat kon je leren in deze workshop?

  • Energie en inspiratie om aan de slag te gaan om de aantrekkelijkste werkgever van 2018 te worden en wat maakt u tot een aantrekkelijke werkgever? Inzicht in de onderwerpen en de weg er naartoe.
  • Handvatten om uw beste medewerkers te boeien en binden.
  • Inzicht in de competenties, die uw bedrijf, uw mensen aantrekkelijk maken.
  • De Aantrekkelijkste werkgevers-scan voor uw bedrijf. 
  • 10 tips hoe u de aantrekkelijkste werkgever kunt worden van 2018.
  • En een goodiebag met nog meer tips en leuke goodies.

Nawoord workshop 'De aantrekkelijkste werkgever van 2018'

De workshop door Het Kantoor van Nu wordt gestart met een vraag: Waar droom je van? Waar zie je jouw bedrijf over tien jaar? Dit kunnen dromen zijn die nu nog erg onrealistisch lijken. Zo zijn altijd nieuwe ontwikkelingen gestart en zo ontstaan successen. Zet een stip op de horizon om met elkaar naartoe te gaan. Dat wil je natuurlijk niet alleen doen. Je hebt een bedrijf om samen met anderen doelen te realiseren. Hoe zorg je er nu voor dat je enthousiaste medewerkers krijgt en houdt? Of zoals Rik Balder het graag ziet en zelf als motto voert: Wij bezorgen iedere dag een glimlach (Boekuwzending). Hij wil dan ook een lach op het gezicht zien van zijn medewerkers.


Anke vertelt dat het formuleren van financiële doelen niet meer voldoende is om medewerkers te motiveren en aan je te binden. Deel jouw unieke verhaal en jouw doelen met de mensen om je heen. Denk daarbij aan identiteit, waarden, missie en visie. Geef medewerkers de ruimte om eigen doelen te formuleren en creëer een sfeer om dit te doen. Je wordt beloond met medewerkers die zich verbonden voelen met het bedrijf en trots zijn om bij het bedrijf te werken. Deze trots vertaalt zich in het nemen van verantwoordelijkheid. Wil Cligge herkent dit. Dat trotse gevoel, dat heb ik wel! Iedere keer wordt ze blij als ze een vrachtwagen voorbij ziet rijden die bij Burgers Carrosserie vandaan komt.


Het nieuwe werken krijgt vorm tijdens het vertalen van de bedrijfsdoelen naar de praktijk. Dit blijft maatwerk, een dierenhotel kan natuurlijk niet vanuit een thuiswerkplek de dieren eten geven, dus blijft een praktische vertaling belangrijk. Een flexibel rooster waarin medewerkers hun voorkeuren aan kunnen geven helpt de medewerkers. Ze kunnen in een app-groep met elkaar overleggen en onderling schuiven. Dat deze werkwijze significante voordelen biedt vertelt Patrick met een cijfermatige onderbouwing.


Waar zit het nieuwe in bij het nieuwe werken? Na het zetten van de stip op de horizon, hebben we in groepjes gekeken naar de hindernissen en stappen die je kunt zetten om daar te komen. Hiervoor maakten we gebruik van de berg van Jostal Schalkwijk. Drie pijlers dienen daarbij als hulpmiddel; Plaats- en tijdonafhankelijk werken, communicatie en sturen van resultaten. Hierdoor voed je autonomie, competentie, verwantschap, functieverrijking en feedback. Dat versterkt de intrinsieke motivatie van medewerkers. Dit leidt tot prestaties, betrokkenheid, werktevredenheid en welzijn.


Het waren een paar nuttige uren zo met elkaar. We hebben even buiten de dagelijkse hectiek ons laten inspireren en onze nieuwe ideeën kunnen voeden met de feedback van andere ondernemers.