Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie Waarom hybride werken de nieuwe standaard is, ook na corona
Geschreven door: Dirk-Jan Hijdra

Waarom hybride werken de nieuwe standaard is, ook na corona


De corona pandemie heeft veel aspecten van ons dagelijks leven opnieuw vormgegeven, dit geldt ook voor de manier waarop we werken. De ervaringen van werknemers tijdens het thuiswerken hebben een impact gehad op wat zij verwachten van hun werkomgeving in de toekomst. Willen we straks eigenlijk nog wel terug naar kantoor? In deze blog zullen wij dieper ingaan op de voor- en nadelen van het thuiswerken, en onze verwachtingen delen rondom het hybride werken.


De beweringen uit deze blog zijn gebaseerd op het Steelcase onderzoek Work Experience Diagnostic Studyuitgevoerd in september 2020, onder ruim 32.000 respondenten in 10 landen wereldwijd.

thuiswerk ervaringen werken vanuit huis ervaring

De ervaring met thuiswerken

Of het nu gaat om reizen, leren of hoe we onze vrije tijd besteden, iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Zo is ook de manier waarop we graag werken vaak persoonsafhankelijk. De mensen die vanuit huis kunnen werken, vonden zichzelf bij de start van de pandemie opeens midden in een groot experiment. Welke veel bruikbare inzichten heeft opgeleverd over wat mensen nodig hebben - en verwachten - om productief te kunnen werken.

Lees meer over hoe je thuis effectief kunt werken >

De ervaringen rondom het thuiswerken lopen sterk uiteen doordat deze gebaseerd zijn op diverse factoren, zoals de branche en functie van de werknemer binnen de organisatie. De kwaliteit van de thuiswerkplek, intrapersoonlijke factoren als jouw manier van werken en hoe goed je bent in het omgaan met afleiding, komen daar dan nog bij.

Logischerwijs is thuiswerken dan dus ook geen one-size-fits-all en is het per organisatie verschillend hoe hier mee om te gaan. Al met al kan uit het onderzoek worden geconcludeerd dat dankzij een beter thuiswerkbeleid het gemakkelijker wordt met de nieuwe realiteit om te gaan.

Referentie René Visser

18 februari 2021

Tijdens de lockdown was ik genoodzaakt om volledig vanuit huis te werken. In het begin vond ik dit niet zo erg in mijn werk als boekhouder. Omdat ik normaal gesproken niet altijd aan mijn eigen werk toekom op het moment dat anderen bij mijn bureau staan met vragen. Maar op termijn merkte ik op dat ik toch het contact met anderen en mijn archiefkast begon te missen. Doordat ook mijn andere collega’s van de administratie vanuit huis werkten was het lastig om samen de boekhouding kloppend te maken. Gelukkig konden de thuiswerkspecialisten van hijdra.com mij tijdens een videogesprek goed adviseren over welke online applicaties ik het beste kon gebruiken om veilig intern privacygevoelige documenten te delen. Daarnaast konden zij mij, door de vergoeding van mijn werkgever, verder helpen in het compleet maken van mijn thuiswerkplek. Zo raadde thuiswerkspecialist Cees mij o.a. aan om een tweede beeldscherm te verbinden aan mijn laptop en ook in mijn werkkamer thuis ruimte vrij te maken voor een handige opbergkast. De service was snel en persoonlijk en binnen 2 weken had mijn werkplek een metamorfose ondergaan. Alle spullen werden aan huis geleverd en vakkundig geïnstalleerd. Ik werk nu ontzettend prettig in mijn eigen nieuwe thuiskantoor. Bedankt team hijdra.com!

Voordelen en nadelen van thuiswerken

Door uiteenlopende ervaringen met het werken vanuit huis, varieert ook de ondervonden nadelen en voordelen. Toch onthult de data uit het onderzoek ook een aantal gemeenschappelijke punten in West-Europa.

Geen reistijd naar kantoor

Niet geheel verrassend wordt het ontbreken van reistijd richting het (thuis)kantoor ervaren als het grootste voordeel van thuiswerken. Een van de respondenten vatte het als volgt samen:

“Door het thuiswerken hoef ik geen 45 minuten in de file te staan. Hierdoor kan ik ‘s ochtends nog een rondje hardlopen, om daarna meteen aan het werk te gaan.”

Wat mensen het meest waarderen aan het thuiswerken houd dus geen verband met de werkomgeving zelf, maar enkel met hoe lang en hoe lastig het is om daar te komen. Dat het reizen naar kantoor wordt gezien als tijdsverspilling, is een belangrijk inzicht wat organisaties in de nabije toekomst kunnen gebruiken in het vormgeven van flexibele werkstrategieën. Aan de andere kant wordt door de onderzoekers ook het belang opgemerkt van het hebben van enige reistijd. Dit zorgt namelijk voor een heldere afscheiding tussen werk en privé.

online kantoor inrichten thuiswerken corona videobellen vergaderen

Verandering in betrokkenheid en productiviteit

Zowel productiviteit als betrokkenheid bij de organisatie staan in de top 5 van items die het meest zijn afgenomen tijdens het thuiswerken. Toch geven respondenten ook aan dat de mogelijkheid om zich beter te kunnen focussen en zo productief aan het werk te gaan de grootste pluspunten zijn van het werken vanuit huis.

Deze tegenstrijdigheid bevestigt nogmaals dat de ervaring met thuiswerken voor iedereen anders is en jouw productiviteit sterk wordt beïnvloed door hoe je je hierbij voelt. Het Steelcase onderzoek bevestigt dit verband. Zowel de betrokkenheid als de productiviteit van medewerkers laat een sterke daling zien wanneer men niet tevreden is of lichamelijk ongemak ervaart op de thuiswerkplek. Deze wordt sterker naarmate zij vaker vanuit huis werken.

Deze ontwikkeling zal ook zijn uitwerking hebben op het aantal vierkante meters kantoorruimte dat organisaties na corona nodig denken te hebben en hoe zij het kantoor dankzij de veranderende behoeften gaan (her)inrichten. Managers die van plan zijn om meer thuiswerkopties in hun organisatie te omarmen, overwegen kantoorruimte te schrappen en een combinatie te maken tussen het kopen, bouwen of leasen van kantoorruimte.


Het effect van hybride werken

In een volgend blog zullen wij dieper ingaan op het effect van hybride werken op de inrichting van jouw (thuis)werkplek en geven we je tips over hoe effectief locatie onafhankelijk te werken. Heb je nu het advies van een vitaliteitscoach, of een meedenkende projectinrichter nodig? Bel ons vrijblijvend op 0172-602261.

“Dat de pandemie een blijvend effect heeft op onze manier van werken staat vast. Juist daarom is het belangrijk om vooraf een duidelijk beleid op te stellen.”

Dirk-Jan Hijdra