Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie Voor elke werkplek een passende bureaustoel
Geschreven door: Dirk-Jan Hijdra

Wat is ergonomie en de ideale zitpositie?


Ergonomie is de manier waarop arbeidsmiddelen, milieu en workflow zijn aangepast aan de mens - zowel op kantoor als op de thuiswerkplek. Het is dus de wetenschap die zich verdiept in de best mogelijke inrichting van werkplekken. Ergonomie is veel meer dan de keuze of inzet van verschillende hulpmiddelen. Het is toegepaste menswetenschap die de mens, het bedrijf en de maatschappij ten goede komt.

Zijn er normen die bepalen hoe een werkplek eruit moet zien?

Ja, met betrekking tot alle gebieden van vloer tot plafond, van geluid en licht tot aan de akoestiek, van kasten tot bureau en de bureaustoel. Bureaustoelen moeten voldoen aan de eisen van de Europese norm EN 1335. Dit specificeert minimumeisen op het gebied van veiligheid en ergonomie. In Nederland is er naast de EN 1335 ook de NPR 1813-norm, die ervoor zorgt dat nog meer verschillende mensen optimaal op een stoel kunnen zitten.


Sommige werkplekelementen zijn niet verplicht, maar bieden op een ander gebied voordelen. Denk maar eens aan fit en gemotiveerd personeel, trots op de werkplek en een goed imago.

Is er een ideale zitpositie?

Nee, er is geen goede of foute zitpositie maar er is er één die de minste schade veroorzaakt en die kan geleerd worden. In ergonomie spreken we in dit verband over 'juist fysiologisch zitten', waar de oorspronkelijke dubbele S-vorm van de wervelkolom in grote lijnen gehandhaafd wordt. Hiervoor moet de stoel juist ingesteld worden en moet men dynamisch zitten. Dynamisch zitten betekent dat je genoeg verwisselt van houding. Je zou dus kunnen zeggen dat de volgende zithouding altijd de beste is!

Verkeerde zithouding

De juiste zithouding

Hoe belangrijk is bewegen?

Heel belangrijk. Een mens is gemaakt om te bewegen, ondanks dat we dat door ons zittende werk tegenwoordig veel te weinig doen. Onvoldoende beweging en een slechte zithouding maken de ondersteunende spieren zwak. Daarnaast zorgt de eenzijdige belasting van de tussenwervelschijven vaak voor problemen met het hart en de bloedsomloop. Slecht ontworpen werkplekken verergeren deze gezondheidsgerelateerde klachten, die zijn veroorzaakt door een gebrek aan beweging.

Body-float synchroontechniek bij bureaustoelen

Dankzij een uniek vloeiend en glijdend bewegingsverloop zorgt de Body-float synchroontechniek voor een zeer natuurlijke beweging en ongekend comfortabele ondersteuning tijdens het zitten. Body-float combineert een vloeiende achterwaartse beweging van de rugleuning met een zwevende zitting die naar achteren beweegt én naar onderen wegzakt. De gebruiker blijft met de voeten ontspannen steunen op de grond waardoor achillespees en boven- been spieren aanzienlijk ontlast worden. Body-float ondersteunt optimaal elke beweging, met een natuurlijke afwisseling tussen verschillende zithoudingen en met gelijkblijvende bewegingsdruk.

Opbouw van de juiste houding

Een werknemer kan de volgende stappen volgen, zodat hij/zij de perfecte houding te pakken heeft:

  • Zet uw voeten plat op de vloer, indien mogelijk op een verhoogstuk of voetensteun.
  • Zorg dat de hoek bij de knieën 90° is.
  • Ga zo ver mogelijk achterin de stoel zitten.
  • Zorg dat de rug onderin gesteund wordt door de rugleuning.
  • Strek de rug goed op.
  • Zorg dat het hoofd recht blijft, en de oren ten alle tijden boven de schouders blijven.
  • Plaats de schouders iets naar achter en omlaag.
  • Zorg dat de onder en boven armen in een hoek van  90° staan.
  • Als laatste, leg de onderarmen op de armleggers en schuif uw toetsenbord naar u toe.

Alles rondom ergonomie

Als u meer wilt weten over ergonomie of ergonomische hulpmiddelen nodigen wij u van harte uit in onze showroom te Leimuiden. We adviseren u graag over welke hulpmiddelen zinvol zijn voor uw situatie en hoe u deze hulpmiddelen het beste in kunt zetten in uw werkomgeving.

"Ik help u graag bij het vinden van de juiste bureaustoel."

Dirk-Jan Hijdra

Producten in dit artikel