Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie Videobellen: met deze 7 tips voer je een professioneel gesprek
Geschreven door: Tom van der Wal

Videobellen: met deze 7 tips voer je een professioneel gesprek


Vanwege het coronavirus is vanuit huis werken voor een groot deel van ons gemeengoed geworden. Om ervoor te zorgen dat mensen goed met elkaar kunnen blijven samenwerken zijn organisaties daarom massaal gebruik gaan maken van videobellen. Via bijvoorbeeld een Zoom of Microsoft Teams.


Nu kennen we allemaal wel de situatie waarin de eerste tien minuten van het video vergaderen bestaan uit het testen van het geluid van de computer. Of wanneer opeens iemands gehele gezin staat te poseren voor de camera. Er zijn nu eenmaal momenten die laten zien dat beeldbellen nog wel eens mis kan gaan.


Als erkend thuiswerk specialist geven wij je om die reden graag enkele tips voor een professioneel videogesprek. Iets dat fijn is wanneer je met collega’s videobelt, maar helemaal een zegen is wanneer je dat met een klant doet.

video vergaderen best practices

1. Stabiel beeld

Zie ik de ander nog scherp? Ben ik nog in beeld? Voorkom dat bewegend beeld je tijdens het online vergaderen afleidt. Door ervoor te zorgen dat je telefoon, tablet of laptop tijdens het videobellen een stabiele ondergrond heeft. Dit betekent concreet dat je deze het best niet kunt vasthouden of op je schoot kunt zetten.


Daarnaast is het fijn om tijdens het beeldgesprek je handen vrij te hebben, bijvoorbeeld om ‘met je handen’ te kunnen praten, tegelijkertijd een ander document te openen of een aantekening te maken. Zet je laptop dus op je bureau, in een standaard of allebei.

Worksmart

Laptopstandaard Neomounts NSLS010 opvouwbaar Zilver

Artikelcode 1396602
Van € 42,84 Voor € 38,02 /Doos/1 excl. BTW € 46,00 (incl. BTW)
Actie

Laptopstandaard Professional series metaal+USB

Artikelcode 418207
Van € 89,07 Voor € 44,95 /Stuk/1 excl. BTW € 54,39 (incl. BTW)

Opbouw Stroommodule Power Desk UP2.0 2x Stroom + 2x USB Charger Zwart

Artikelcode 4730014.02020000.000
€ 59,00 /Stuk/1 excl. BTW € 71,39 (incl. BTW)

2. Houding en afstand tot camera

Wat is nu de beste houding tijdens het videobellen? Blijf ook tijdens het online vergaderen letten op hoe je zit of staat. Zit je ontspannen? Je voert nu waarschijnlijk meerdere videobel gesprekken per dag, waardoor het belangrijk is dat je een gezonde werkhouding hebt en geen fysieke klachten krijgt. Denk ook na over de afstand die je neemt tot de camera. Kun je je scherm (en dus je gesprekpartner) goed zien? Kom je zelf goed over?


Voorkom bijvoorbeeld dat je met je hoofd vol op de camera zit en neem een beetje afstand door een tweede beeldscherm te verbinden met je laptop. Voor je gesprekspartner is het daarnaast ook prettig om wat van je lichaamstaal mee te krijgen. Zorg daarom dat ook een deel van je schouders in beeld is en hou het ontspannen.

3. Zet de camera op ooghoogte

Naast dat het tijdens het thuiswerken voor een goede ergonomische werkplek van belang is dat jouw computerbeeldscherm op ooghoogte staat, valt hetzelfde te zeggen over de camera. Door jouw webcam of camera op ooghoogte te brengen kom je het dichtst in de buurt van elkaar in de ogen kijken gedurende een videobelgesprek.


Zo kom je als het ware op 'gelijke hoogte' en creër je rapport met de persoon aan de andere kant van de videoverbinding. Staat je camera veel lager dan je ogen, dan kijk je op beeld naar omlaag. Behalve dat dat een heel oncharmante hoek kan zijn, kan dat ook overkomen als 'neerkijken op'. Je camera naar ooghoogte brengen kun je doen door het gebruik van een laptoparm of monitorstandaard als beeldscherm verhoging.

Monitorarm Huismerk B-SKY ECO3 Enkel Zwart

Artikelcode 472111.000000001.000
€ 95,00 /1/Stuk excl. BTW € 114,95 (incl. BTW)

Monitorstandaard Leitz WOW Ergo verstelbaar blauw

Artikelcode 1387529
€ 46,11 /Stuk/1 excl. BTW € 55,79 (incl. BTW)
Worksmart

Monitorstandaard Quantore 30kg zwart

Artikelcode 418193
€ 20,41 /Stuk/1 excl. BTW € 24,70 (incl. BTW)

4. Kies een goede achtergrond

Videobellen vereist concentratie. Zorg ervoor dat jouw achtergrond daarom zo min mogelijk afleidt. Zo kun je bijvoorbeeld beter niet voor een raam gaan zitten. Met tegenlicht in de cameralens ben jij immers zelf minder goed te zien.


Daarnaast wil je om professioneel over te komen natuurlijk niet dat jouw gesprekspartner een rommelige werkkamer of de stapel was op de achtergrond ziet. Kies voor een rustige / neutrale achtergrond, zoals bijvoorbeeld een witte muur.


Aan de andere kant praat een té steriele achtergrond ook niet prettig: je zou een gewoon gesprek ook niet in een compleet witte kamer voeren. Tip: een strategisch geplaatste plant of bos bloemen doet wonderen en tilt elke witte muur boven het steriele gevoel uit! Heb je iets op de achtergrond waar je niet onderuit komt maar wat wel afleidt? Misschien dat een opbergbox, kantoorkast of locker dan uitkomst biedt.

Opbergbox Leitz WOW Click & Store 281x200x370mm wit

Artikelcode 531101
€ 15,79 /Stuk/1 excl. BTW € 19,11 (incl. BTW)
Best beoordeeld

Ladenblok Huislijn Economy Verrijdbaar 02 3 Laden - 42 x 54 x 57 cm - Wit

Artikelcode VRO3-WT
€ 209,00 /1/Stuk excl. BTW € 252,89 (incl. BTW)

5. Verlichting bij het videobellen

Voor een zakelijke videocall is naast een rustige achtergrond ook de juiste belichting essentieel. Kijk eens kritisch naar de lichtinval op jouw thuiswerkplek. Waarschijnlijk is dit niet genoeg om de hele dag te kunnen videobellen. Overdag is het belangrijk dat je het daglicht van voren op je gezicht krijgt.


Heb je 's avonds een online vergadering? Zorg dan dat je gezicht te allen tijde goed belicht blijft. Een leuke werkplek lamp is hiervoor ideaal. Bij slechte verlichting wordt het beeld namelijk erg korrelig, wat niet echt prettig is om (lang) naar te kijken.


Door goede verlichting tijdens het thuiswerken wordt je minder moe en houdt je ook nog energie over om nog na het videovergaderen andere taken op te pakken.

Actie

Vloerlamp MAUL Juvis LED dimbaar beweging- daglichtsensor aluminium

Artikelcode 495402
Van € 750,74 Voor € 505,74 /Stuk/1 excl. BTW € 611,95 (incl. BTW)

Bureaulamp MAUL Seven LED colour vario op accu zandkleur

Artikelcode 495407
€ 25,61 /Stuk/1 excl. BTW € 30,99 (incl. BTW)

Bureaulamp MAUL Grace LED voet dimbaar colour vario zilver

Artikelcode 495414
€ 103,71 /Stuk/1 excl. BTW € 125,49 (incl. BTW)

6. Zorg voor helder geluid

Goed geluid is bij videobellen erg belangrijk. Zeker nu veel mensen vanuit huis werken is de kans op achtergrondgeluid dat niet thuishoort in het gesprek nogal groot. Deze neemt toe naarmate meerdere personen aan het videogesprek deelnemen.


Probeer voor jezelf na te gaan of er in je omgeving wellicht geluiden zijn waar je gesprekspartners last van kunnen hebben. Denk aan het geluid van een stofzuiger, een televisie die aanstaat of een wasmachine die staat te piepen.


Beperk deze tot een minimum of verbeter het geluid tijdens het video bellen door het opzetten van een koptelefoon met noise-cancellation. Niet alleen hou je zo de herrie voor jezelf, maar het zorgt er ook voor dat je volledig gefocust bent op je gesprek.

Outlet
Worksmart

Headset Logitech H340 On Ear zwart

Artikelcode 009009
Van € 40,95 Voor € 25,00 /Stuk/1 excl. BTW € 30,25 (incl. BTW)

Webcam Sandberg USB FLEX 133-97 zwart

Artikelcode 1388189
€ 58,82 /Stuk/1 excl. BTW € 71,17 (incl. BTW)
Worksmart

Headset Logitech H390 Over Ear zwart

Artikelcode 009010
Van € 52,66 Voor € 40,51 /Stuk/1 excl. BTW € 49,02 (incl. BTW)

7. Test voordat je gaat videobellen

Waar is het beste licht? Waar kan ik het best de sanseveria neerzetten? Waar is mijn headset ook alweer? Staat mijn camera of beeldscherm nu op de juiste hoogte? Een goede voorbereiding is in dit geval ook echt het halve werk. Onze laatste tip is dan ook om voordat je fanatiek gaat videovergaderen eerst alles even te testen of te doorlopen. Bijvoorbeeld samen met een collega of huisgenoot. Zo kan een meeting bijvoorbeeld gewoon op tijd van start gaan.

Het juiste advies voor aanschaf

Ben je op zoek naar een goede camera, headset, monitorarm of lamp voor jouw thuiswerkplek tijdens het videobellen? Maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Laat je dan adviseren door een thuiswerkspecialist van hijdra.com, wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op via 0172-602261.

"Waar er eerst juist veel aandacht was voor een juiste werkopstelling, verliezen we dat nu vanwege het vele online vergaderen geregeld uit het oog. Let ook daarom tijdens het videobellen op de juiste werkhouding."

Tom van der Wal