Alle assortimenten
Inrichting en Projecten "Van stille zolderkamer naar bruisend kantoor: akoestiek is de sleutel tot productiviteit”

"Van stille zolderkamer naar bruisend kantoor: akoestiek is de sleutel tot productiviteit”


In het tijdperk waarin thuiswerken tijdelijk de norm werd, vonden velen onder ons een onverwachte bondgenoot in de stilte van onze thuiswerkplek. Het gebrek aan constante achtergrondgeluiden gaf een boost aan onze concentratie, creativiteit en productiviteit. Nu we de roep horen om terug te keren naar de bureaus en de kantoortuinen, worden we opnieuw begroet door het bekende geroezemoes van collega's, het gerinkel van telefoons en het af en toe te luide gesprek bij de koffiemachine.

Lees in 9 tips over hoe het verbeteren van de akoestiek op de werkvloer een boost kan geven aan de productiviteit van jouw medewerkers.

Hoge impact van geluid op werknemers

Het gerinkel van een telefoon, het geroezemoes bij de koffieautomaat en het getik op toetsenborden zijn alledaagse geluiden in een kantoor. Deze geluiden kunnen ongemerkt een stoorzender worden. Uit een rapport van de World Green Building Council (WGBC) blijkt dat achtergrondgeluid kan leiden tot wel 66% daling in productiviteit, terwijl een Britse studie aangetoond heeft dat drie op de tien werknemers regelmatig hun concentratie verliezen door het geklets en geroezemoes van het kantoorleven​​.

In een luidruchtige omgeving moeten hersenen harder werken om te focussen, wat kan leiden tot vermoeidheid en verminderd vermogen tot besluitvorming. Bovendien kunnen ongewenste geluiden ook stress verhogen. Volgens een studie van twee psychologen aan de Cornell University resulteert blootstelling aan zelfs laag niveau geluid in kantoortuinen in zowel meer stress als een groter risico op verhoogde spierspanningen​. Het is daarom van belang om de impact van geluid te begrijpen en de voordelen van een goede akoestiek te overwegen om een productieve gezonde werkomgeving te kunnen creëren.

De voordelen van goede akoestiek

Een goede akoestiek is meer dan alleen het dempen van storende geluiden; het vormt de basis voor effectieve communicatie op de werkvloer. Met een doordacht akoestisch ontwerp kan de spraakverstaanbaarheid worden verbeterd, wat leidt tot efficiëntere gesprekken.

Bovendien is vertrouwelijkheid een belangrijke overweging in veel kantooromgevingen, zoals advocatenkantoren, waar privé- en gevoelige informatie wordt besproken. Een goed akoestisch ontwerp zorgt ervoor dat gesprekken binnen bepaalde vergaderruimtes en telefooncellen blijven, wat de privacy en de veiligheid van de informatie waarborgt.

9 Akoestiek tips voor op kantoor die je vandaag al kunt toepassen

Het verbeteren van de akoestiek op de werkvloer hoeft geen grote onderneming te zijn. Sterker nog, er zijn verscheidene eenvoudige en kosteneffectieve maatregelen die vandaag nog kunnen worden geïmplementeerd om een aangenamere werkomgeving te creëren. Hier zijn enkele praktische voorbeelden:

1. Akoestische Panelen

Gemakkelijk aan te passen aan verschillende kantoorstijlen en -groottes; akoestische panelen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en materialen en kunnen aan muren en plafonds worden bevestigd om geluidsgolven te absorberen en galm te verminderen.

2. Vloerbedekking of vloerkleden

Tapijten en zachte vloerbedekking kunnen aangepast worden aan de esthetiek van het kantoor en helpen het geluid van voetstappen te dempen en de algehele akoestiek te verbeteren.

3. Beplanting

Planten zijn niet alleen esthetisch aangenaam, maar kunnen ook helpen bij het absorberen van geluid. Overweeg het plaatsen van enkele grote, bladrijke planten in open ruimtes.

4. Geluidsdichte scheidingswanden

Flexibel inzetbaar om rustige zones te creëren of lawaaierige gebieden af te schermen, zonder dat er grote verbouwingen nodig zijn.

5. Geluidsdempende meubels

Meubels met geluidsabsorberende materialen zijn een slimme keuze. Bijvoorbeeld, gestoffeerde banken of geluiddempende bureauschermen verminderen het geluidsniveau.

6. Akoestische gordijnen

Gemakkelijk te installeren akoestische gordijnen helpen ook bij het verminderen van geluidsoverlast en het creëren van rustigere werkplekken

7.Geluidsabsorberende plafondtegels

Vervang gewone plafondtegels door geluidsabsorberende varianten die helpen bij het verminderen van galm en het absorberen van geluid.

8. Geluidswerende raamfolie

Door het aanbrengen van geluidswerende raamfolie kunnen externe geluiden zoals verkeerslawaai aanzienlijk worden verminderd.

9. Noise-cancelling koptelefoons

Bied werknemers hoogwaardige koptelefoons met ruisonderdrukking aan, zodat ze zich beter kunnen concentreren in een lawaaierige omgeving.

Deze maatregelen kunnen individueel of in combinatie worden toegepast, afhankelijk van de specifieke akoestische uitdagingen van het kantoor. Door te investeren in enkele van deze eenvoudige geluidsdemping technieken, kunnen bedrijven al snel een comfortabelere en productievere werkomgeving creëren die het welzijn van het personeel bevordert en bijdraagt aan het algehele succes van de onderneming.

Conclusie

Al met al kunnen we zeggen dat een aangename akoestische omgeving een belangrijke bijdrage levert die veelal nog wordt onderschat. Door aandacht te schenken aan de akoestische inrichting, kunnen bedrijven een positieve werkcultuur bevorderen en een productieve, gezonde werkplek realiseren.

Eenvoudige geluidsdemping technieken zoals akoestische panelen of zachte vloerbedekking, maken al een groot verschil. Bedrijven die hierin investeren, zetten een stap naar een beter welzijn en tevredenheid van hun werknemers, wat bijdraagt aan het algehele succes van de organisatie.

Liever gepersonaliseerd advies?

hijdra.com weet dat het maken van de juiste keuze niet altijd eenvoudig is. Daarom bieden wij gratis deskundig advies op het gebied van akoestiek. In onze showroom kun je onze akoestische oplossingen bekijken en uitproberen. Liever advies bij jouw op de werkvloer? Ook dat is mogelijk.

Plan eenvoudig een afspraak voor deskundig gepersonaliseerd advies 

"Een bijdrage leveren aan dit soort sfeervolle projecten is waar we het voor doen."

Dirk-Jan Hijdra