Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie Tips voor meer beweging op kantoor
Geschreven door: Tom van der Wal

Tips voor meer beweging op kantoor


Een groot deel van de dag ben je aan het werk. Vaak betekent dit veel uren achter een bureau en weinig beweging. Na het werk is er niets zo lekker als neerploffen op de bank met een goed glas wijn. Even helemaal niets! Goed voor je rust maar niet altijd even gezond, waardoor je futloos kunt raken.

De risico’s blijken echter nog groter te zijn. Zweedse onderzoekers stelden recent vast dat lang zitten het risico op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker met 50 procent verhoogt. Schrikbarend is dat het gezondheidsrisico nauwelijks minder wordt bij wekelijks sporten en/of bewegen. De enige oplossing is: dagelijks minder zitten en meer bewegen. Op het werk, voor de tv of waar dan ook. Hoe doe je dat?


Meer bewegen? Tips om de patronen te doorbreken

Lastig: het normale patroon doorbreken en meer bewegen. Vooral op het werk. Wanneer en hoe zou je dat kunnen doen in de tijd van de baas? Het blijkt mee te vallen. Ieder half uur twee minuten bewegen, is al genoeg. Deze tips tonen aan hoe makkelijk het is:

  • Loop naar collega’s in plaats van een mail te sturen. Contact met collega’s blijkt daarnaast ook nog eens gelukkiger te maken.
  • Gebruik een kleine beker of glas zodat je vaker moet lopen om hem te vullen.
  • Haal altijd zelf drinken en laat dit niet door collega’s doen.
  • Neem de trap in plaats van de lift of roltrap.
  • Ga op een andere verdieping naar het toilet.
  • Sta op en loop weg als je gaat bellen. Dit is bovendien voor je collega’s ook aangenamer; zo hoeven ze niet alle gesprekken te horen. Schaf een bewegingsmeter aan en meet de gehele dag je activiteit en hoeveel calorieën je verbrandt. Ga uitdagingen aan met collega’s, dat werkt extra motiverend. Bedrijven schaffen zelfs bewegingsmeters aan voor hun werknemers.
  • Google eens op ‘workouts achter bureau’ en je vindt handige oefeningen die je onopvallend kunt doen.
  • Fiets of loop naar je werk. Is de afstand iets te groot? Denk dan eens aan een elektrische fiets of stap een station eerder uit de bus en loop de rest.
  • Probeer tijdens de pauze eens een spelletje te doen met collega's. Naast beweging stimuleert dit ook de samenwerking.
  • Eet je boterham eens tijdens een rondje wandelen in plaats van zittend in te kantine.

Betrek je werkgever

Van meer bewegen, blijf je niet alleen langer gezond en fit. Je voelt je gelukkiger, je bent actiever en alerter. Niet alleen jij hebt daar baat bij, maar je werkgever zeker ook. Grote kans dat het verzuim afneemt. Praat met je werkgever over de aanschaf van bewegingsmeters of een fietsplan. Bij aankoop van elektrische fietsen, bijvoorbeeld via het Nationale Fietsplan, betaalt de Belastingdienst mee aan je elektrische fiets. Dit kan een voordeel opleveren tot wel 52 procent. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een stoere omafiets of transportfiets. De enige voorwaarde is dat je werkgever het Nationale Fietsplan aan haar werknemers aanbiedt. Op nationalefietsplan.nl kun je checken of je werkgever al meedoet. Kortom: sta op, kom in actie en ga meer bewegen!

Producten uit dit artikel