Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie Thuiswerken? Dit zijn de regels
Geschreven door: Denise van Straalen

Thuiswerken? Dit zijn de regels


Ook in een corona tijd waarin werknemers voornamelijk vanuit huis werken, zal de werkgever moeten zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden. Dat is in de wet vastgelegd als zorgplicht. Wil je weten waar jouw thuiswerkplek wettelijk aan moet voldoen, of wat nu precies de verantwoordelijkheid van de werkgever is? Hieronder vind je antwoord op een aantal veelgestelde vragen rondom de wet en regelgeving van thuiswerken in 2021.

checklist thuiswerken 2021

Wat is de definitie van thuiswerken?

Sinds 2012 is de definitie van thuiswerken uitgebreid en vervangen door ‘plaatsonafhankelijke arbeid’ in het arbeidsomstandigheden besluit. Onder plaatsonafhankelijke arbeid valt volgens de wet ‘het verrichten van arbeid in een woning of op een andere door de werknemer gekozen plaats buiten het bedrijf of de inrichting, die niet de arbeidsplaats van de werkgever is.’


Logischerwijs betekent dit dat het gebruik geschikt maken van een woning, het hebben van een verzorgende rol of werk van huishoudelijke aard hier niet onder valt. Denk bijvoorbeeld aan een stukadoor of mantelzorger.


Plaatsonafhankelijke arbeid valt onder het arbo-regime. Wat betekent dat als jij als werknemer arbeid verricht buiten de reguliere arbeidsplaats, bijvoorbeeld vanuit huis, de werkgever volledig verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden.


Bron: Arbeidsomstandigheden besluit

Waarvoor is de werkgever verantwoordelijk bij thuiswerken?

Ook op de thuiswerkplek draagt de werkgever de verantwoordelijkheid voor een veilige en gezonde werkomgeving. Dit wordt in de wet ook wel de zorgplicht genoemd. Voor het werken vanuit huis geldt een ‘verlicht arbo-regime’, waarbij jij als werkgever moet toezien op een ergonomisch ingerichte thuiswerkplek.

verplichtingen werkgever thuiswerken corona regels

Waar moet een thuiswerkplek wettelijk aan voldoen?

Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit dient iedere (thuis)werkplek te zijn ingericht volgens de ergonomische beginselen. Wanneer er geen goede werkplek in de eigen woning aanwezig is, heeft jouw werkgever volgens dit besluit twee mogelijkheden:

wettelijke eisen regels thuiswerkplek ergonomische beginselen

Bestaat er een vergoeding voor thuiswerken?

Voor bijvoorbeeld het inrichten van een ergonomische thuiswerkplek of het ter beschikking stellen van materiaal, kan de werkgever jaarlijks belastingvrij een bedrag uitkeren. In sommige cao’s zijn hier afspraken over vastgelegd.


Echter in de meeste gevallen zal je als werkgever zijn aangewezen op de vrije ruimte van de Werkkostenregeling. Jaarlijks mag je als werkgever 1,7 procent van de totale fiscale loonsom (tot 400.000 euro) gebruiken voor onbelaste vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen. Vanwege de coronacrisis is deze vrije ruimte in 2021 voor de eerste 400.000 euro eenmalig verhoogd naar 3 procent.


Bron: Rijksoverheid

Wat zijn de eisen die worden gesteld aan werken achter een beeldscherm?

beeldscherm arbeid wet regels thuiswerken 2021

Een thuiswerkplek op maat

Heb je het advies van een vitaliteitscoach, of een meedenkende projectinrichter nodig, omdat dit toch wel wat veel is? Bel ons op 0172-602261

"Door ineens een andere werkplek te gebruiken is de kans op lichamelijke klachten aanwezig. Let daarom ook thuis goed op de juiste werkhouding."

Cees Horsman

Producten uit dit artikel


Bekijk dit product in onze showroom

Zadelstoel HAG Capisco Puls 8010 - Kleur Zwart - Stof Zwart EXR009 - Frame Zwart - Gaslift 200 mm Middel - Rubber wielen

Artikelcode 016WIP
€ 356,70 /1/Stuk excl. BTW € 431,61 (incl. BTW)

Bureaulamp MAUL Pearly LED voet dimbaar colour vario wit

Artikelcode 495411
€ 30,50 /Stuk/1 excl. BTW € 36,91 (incl. BTW)

Bureau Hijdra Basic - 180 x 80 cm - 25mm Melamine - Eiken Robson - Frame Wit

Artikelcode HB-CLT18080-9010-ER
€ 258,00 /1/Stuk excl. BTW € 312,18 (incl. BTW)