Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie Met hoeveel beweging ben je gezond en fit?
Geschreven door: Tom van der Wal

Bron: voedingscentrum.nl

Met hoeveel beweging ben je gezond en fit?


Bewegen is gezond en houdt je fit. Maar hoeveel bewegen is gezond? En wanneer ben je fit? Moet je per se naar de sportschool of telt een lunchwandeling ook mee? Bekijk of jij voldoet aan de richtlijnen om genoeg te bewegen, en hoe je meer kunt bewegen.

Hoeveel je het beste kunt bewegen hangt af van je leeftijd. Kijk in het onderstaande schema wat we jou aanraden:

Leeftijd

Nederlandse Norm Gezond Bewegen

Fitnorm


Kinderen en jongeren

4 t/m 17 jaar

Elke dag een uur of langer bewegen, zoals actief buitenspelen, fietsen of voetballen. Dit moeten 2 keer of vaker per week activiteiten zijn waarvan je fitter wordt of fit blijft, zoals oefeningen in kracht, lenigheid en coƶrdinatie.

Minstens 3 keer per week 20 minuten of meer intensiever bewegen, zoals trampoline springen, hockeyen of judo.


Volwassenen

18 t/m 54 jaar

Minstens 5 dagen per week een half uur bewegen, zoals stevig wandelen, flink in huis schoonmaken of badmintonnen.

Minstens 3 keer per week 20 minuten of meer intensiever bewegen, zoals aerobics, schaatsen of tennissen.


Ouderen

55 jaar en ouder

Minstens 5, maar het liefst 7 dagen per week een half uur bewegen, zoals de hond uitlaten, tuinieren of fitnessen. Daarnaast minimaal 2 keer per week krachtoefeningen. Ben je niet actief? Dan is alle extra beweging nuttig, maakt niet uit hoe vaak, hoe zwaar en wat voor beweging.

Minstens 3 keer per week 20 minuten of meer intensiever bewegen, zoals flink fietsen, wandelen of fitnessen.

Wat valt wel en niet onder bewegen?

Je beweging telt mee als je hartslag en je ademhaling iets omhoog gaan. Dat doe je bijvoorbeeld door stevig door te wandelen, iets harder op de pedalen te trappen of eens flink achter de hond aan te rennen. Voor je fitheid moet je intensiever bewegen; hierbij ga je zweten en raak je buiten adem, bijvoorbeeld door sporten.


Je hoeft je dagelijkse beweging niet allemaal achter elkaar te doen. Je kunt het verdelen over de dag, maar zorg wel dat een activiteit minimaal 10 minuten duurt. Pas dan telt het mee. Hiervoor is geen duur sportabonnement nodig. Actief bewegen is ook stevig wandelen, fietsen naar de winkel of het werk, en de wat zwaardere huishoudelijke klussen, zoals ramen wassen of werken in de tuin.


Al zijn er wel verschillen per persoon. De hond uitlaten of het huishouden doen is een prima activiteit voor 55-plussers, maar deze telt niet mee voor jongere mensen, omdat het daarvoor een te lichte inspanning is.


Ben jij te zwaar?

Wil je afvallen? Dan is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen meestal niet voldoende. Dan is het advies elke dag minstens 60 minuten te bewegen. Hoe intensiever je beweegt, hoe meer vet je verbrandt.


Lichte inspanning of intensieve sport?

Alle vormen van bewegen hebben een waarde gekregen om daarmee te berekenen of een inspanning wel of niet meetelt voor je dagelijkse hoeveelheid beweging. Hoe zwaarder de activiteit, hoe hoger de zogenoemde MET-waarde.