Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie Meer productiviteit met de juiste verlichting
Geschreven door: Cees Horsman

Meer productiviteit met de juiste verlichting


Het is niemand waarschijnlijk ontgaan dat LED-verlichting de absolute trend van het moment is. En niet zonder reden. Deze soort verlichting is energiezuinig. Het heeft een rendement dat varieert van 20 tot wel 50%. Dat betekent dat één vijfde tot de helft van de verbruikte energie wordt omgezet in licht. Ter vergelijking: de efficiëntie van een gloeilamp is ongeveer 8%. Daarnaast is LED-verlichting duurzaam en in het tijdperk van MVO een belangrijk aspect dat meespeelt bij de aanschaf van verlichting. Een ander voordeel van LED-verlichting is de lange levensduur van de led-lamp.

Hoe bepaal je wat de juiste verlichting is voor een werkomgeving?

Goede verlichting is belangrijk voor de productiviteit van jouw medewerkers en voor de sfeer van jouw werkomgeving. Het is verstandig om je hier goed bij te laten adviseren. Zeker omdat er ontzettend veel mogelijk is. Soort verlichting, type verlichting en dan nog de vele modellen. Dit is positief voor jouw stijl en behoefte, maar ook zeker verwarrend. Wij kunnen je duidelijkheid verschaffen en de juiste modellen passende bij jouw wensen aanbieden.Om te komen tot de juiste verlichting voor jouw werkomgeving, maken wij een lichtplan.

Biodynamische verlichting

Biodynamische verlichting gaat niet perse over de gebruikte lichtbron, maar over de toepassing ervan. Biodynamische verlichting bootst zoveel mogelijk het licht van ons dag- en nachtritme na. Het biedt automatisch variatie in lichtintensiteit en -kleur, net zoals licht van de zon dit zou doen. In ons leven draait alles om licht, denk maar aan ons 24 uurs klok. En dit goed nabootsen heeft een gunstig effect op ons gevoel en op onze gezondheid, is uit onderzoek gebleken.

De voordelen van biodynamische verlichting op de werkplek

Vooral bij kantoren met weinig zichtbaar daglicht en in de winterperiode werkt biodynamisch daglicht erg goed voor de medewerker. Het licht kan meer dan alleen het zien ondersteunen: het heeft een positief effect op jouw mensen, regelt bij juiste instelling zelfs de interne klok. Waar jouw medewerker ook buiten het werk voordeel van heeft.

Het natuurlijke verloop van het daglicht met de bijbehorende kleurtemperatuur en verlichtingssterkte kan worden gesimuleerd met biodynamisch licht. Op deze manier wordt de hormoonproductie positief beïnvloed en wordt het biologische ritme op een natuurlijke wijze ondersteund. Zo activeert het licht 's morgens en zorgt het 's nachts voor ontspanning.

Volgens Europese normen

Wij kijken naar de huidige en gewenste: lichtopbrengst, visuele comfort en de lichtkleur. Wij meten dit Op de werkplek zelf, maar ook in de individuele en gedeelde ruimtes. Wij maken bij ons lichtplan gebruik van de Europese norm voor de vereiste verlichtingssterkte. Deze is vastgelegd in de NEN-EN 12464-1 Licht en verlichting – Werkplekverlichting en het Arbo besluit artikel 6.3. Je kunt er hierdoor vanuit gaan dat jouw lichtplan voldoet aan de verplichte richtlijnen, aan jouw wensen en aan jouw stijl.

Een lichtplan op maat

Wij maken voor jouw een lichtplan om te komen tot de juiste verlichting passende bij jouw behoefte en werkomgeving. Door middel van een lichtmeting kunnen we precies aangeven waar de knelpunten zitten en wat er verbetert kan worden door middel van kleine aanpassingen.

"LED-verlichting geeft constant licht, is energiezuinig en heeft een lange levensduur."

Cees Horsman

Verplichtingen vanuit de ARBO

De ARBO wet heeft over verlichting op de werkplek en in de gezamenlijke ruimtes een aantal duidelijke verplichtingen opgenomen, hier moet je als werkgever minimaal aan voldoen:

  • Arbeidsplaatsen en verbindingswegen zijn zodanig verlicht, dat het aanwezige licht geen risico oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.
  • Op arbeidsplaatsen komt, voor zover mogelijk, voldoende daglicht binnen en zijn voldoende voorzieningen voor kunstverlichting aanwezig.
  • De voorzieningen voor kunstverlichting zijn zodanig aangebracht dat gevaar voor ongevallen is voorkomen.
  • De voor kunstlicht gebruikte kleur mag de waarneming van de veiligheids- en gezondheidssignalering niet wijzigen of beïnvloeden.

Producten in dit artikel


Bekijk dit product in onze showroom

Vloerlamp Waldmann LAVIGO DPS 372/D Wit

Artikelcode 121708000-00630735
€ 924,75 /1/Stuk excl. BTW € 1.118,95 (incl. BTW)

Vloerlamp Waldmann LAVIGO DPS 372/P Bewegingssensor Wit

Artikelcode 121695000-00610208
€ 1.199,00 /1/Stuk excl. BTW € 1.450,79 (incl. BTW)