Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie Hoe blijf jij relaxed onder druk?
Geschreven door: Tom van der Wal

Hoe blijf jij relaxed onder druk?


Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Het is daarom belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek gaan over werkstress. Lees in dit artikel wat werkstress is en hoe je het bij jezelf en bij je collega’s herkent. Daarnaast geven we een aantal tips om relaxed te blijven onder druk.

De betekenis van werkstress

Werkstress, er wordt veel over gepraat maar niet iedereen weet wat het precies inhoudt. Als je aan stress denkt, denk je vaak aan ‘te druk’. Je moet te veel doen in te weinig tijd. Stress betekent eigenlijk niets anders dan spanning of druk die je ervaart. Wanneer deze spanning of druk overeenkomt met wat je aankunt, dan is er sprake van gezonde stress, ofwel werkdruk. Is dit echter niet in evenwicht, dan kan het een ongezonde situatie veroorzaken. In dit geval spreken we niet meer van werkdruk, maar van werkstress.

Herken werkstress bij jezelf en bij je collega’s

Stress-signalen kun je als vervelend ervaren, maar ze hebben een hele belangrijke functie. Ze waarschuwen je er immers voor dat er iets aan de hand is. Signalen van werkstress kunnen zich op drie verschillende manieren voordoen: lichamelijk, psychisch en gedragsmatig. Hieronder zetten we de meest voorkomende signalen voor je op een rij.

  • Lichamelijke signalen: Verhoogde bloeddruk - Verhoogde spierspanning - Duizeligheid - Hoofdpijn - Slapeloosheid - Lichamelijke vermoeidheid - Lage rugpijn - Maag- en darmstoornissen.
  • Psychische signalen: Gespannenheid - Gejaagdheid - Geestelijke vermoeidheid - Somberheid - Verminderde draagkracht - Machteloosheid - Snel geëmotioneerd en geïrriteerd zijn.
  • Gedragsmatige signalen: Verminderde productiviteit - Verhoogde eetlust - Toenemend alcoholgebruik - Toenemend medicijngebruik - Concentratiestoornissen - Terugtrekken uit sociale contacten - Niet kunnen ontspannen - Klagen en verwijten en een afstandelijke houding naar collega’s.

De oplossing ligt in de oorzaak

Wanneer je bij jezelf signalen van werkstress herkent, is het belangrijk om je af te vragen waar deze vandaan komen. Je kunt namelijk sneller in oplossingen gaan denken wanneer je inzicht hebt in de factoren die de werkstress veroorzaken. Ligt het aan de inhoud van je werk? Arbeidsomstandigheden? Of heeft het te maken met de sfeer en onderlinge contacten? Hieronder zijn de voornaamste oorzaken van werkstress opgesomd.

  • Arbeidsinhoud en werkwijze: Meer werk dan je aan kunt - Minder werk dan je aan kunt - Onduidelijke instructies - Complexe taakeisen - Te weinig waardering of positieve feedback - Onduidelijke doelstellingen.
  • Arbeidsomstandigheden: Slechte werkomstandigheden - Te zwaar (lichamelijk) werk - Pesten of slechte verhouding met collega’s - Te grote verantwoordelijkheid - Saai werk - Te weinig benutten van capaciteiten.
  • Arbeidsvoorwaarden: Onregelmatige werktijden - Ontevredenheid over salaris - Onduidelijke toekomstverwachtingen of baanonzekerheid.

Zet een streep door stress!

Wat doe je als je voelt dat de emmer bijna overloopt? Tijd om te ontspannen! Dit kan op veel verschillende manieren. De één vindt ontspanning in het sporten, de ander vindt ontspanning wanneer hij/zij omringd is door familie en vrienden. Hieronder lees je hoe jij werkstress de baas blijft. Herken jij jezelf in deze situaties?

  • Slechte concentratie. Zoek uit waar dit vandaan komt! Zorg voor een opgeruimde omgeving, een goede planning en doe een aantal ademhalingsoefeningen.
  • Vol hoofd. Benut je pauzes om een frisse neus te halen tijdens een wandeling, of verdiep je in een tijdschrift. Voor wat meer spanning en actie sla je een balletje bij de tafeltennistafel.
  • Uitgeput. Zorg goed voor jezelf! Eet gezond en beweeg voldoende, daar krijg je energie van.
  • Druk maken. Maak je hoofd leeg door de dingen van je af te schrijven waar je je druk over maakt. Leg bijvoorbeeld een notitieboekje op je nachtkastje.