Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie Gezond en veilig werken volgens William McDonough
Geschreven door: Monique Bruijn

Gezond en veilig werken volgens William McDonough


Park 20|20 in het hart van het drukke zakelijke Hoofddorp is vooruitstrevend. Het wordt gecreeerd op basis van duurzame stedenbouw en gebruik makend van de Cradle 2 Cradle design filosofie van William McDonough. Maar liefst 94.000 m2 grond wordt langzaam maar zeker omgetoverd tot volledig duurzame, veilige en gezonde werkomgevingen. Van afval, energiegebruik het materiaal gebruik, omgeving, weersomstandigheden, de indeling van de werkplekken en de impact van de werkomgeving op de mensen die er werken. Er is over nagedacht. Vanuit de filosofie dat het product dat we gebruiken aan het einde van de levenscyclus kan worden gebruikt voor een ander product. Eenmalig de grondstof ontrekken in plaats van het keer op keer uitputten, volledig uitnutten. Van wieg tot wieg. Een mooie gedachte, maar hoe werkt dit in de praktijk? En wat kunt u ermee?


"Het delen van gemeenschappelijke duurzame waarden, de gezonde en groene werkomgeving en het circulaire denken."

Wij gingen op bezoek bij Park 20|20 en kregen een rondleiding waarin de passie er vanaf spatte. Nuchter, maar overtuigd van het werk dat Park 20|20 met haar partners voor elkaar heeft gekregen. En dit is pas het begin. 94.000m2 heeft de Gemeente Haarlemmermeer midden in het zakelijke hart van Hoofddorp in 2007 vrijgegeven voor dit initiatief.


In totaal komen er 18 gebouwen. Er staan er nu 6 en er wordt volop gebouwd. Alleen het rondlopen op dit immense terrein is al een verademing. Schiphol om de hoek, station op de hoek, maar niets daarvan is wat opvalt. De groene omgeving, de groene zones tussen de gebouwen, het restaurant met groot terras en de fantastische moestuin, pluktuin, vlindertuin en kas, die vallen op.

Cradle 2 Cradle filosofie

De Cradle 2 Cradle filosofie wordt toegepast op de regionale ecologische connectie, biodiversiteit op het terrein, gezonde werkplekken en het welzijn van de omgeving. Het gaat duidelijk om meer dan alleen het duurzaam gebruik van materialen. De filosofie verbindt mensen met elkaar.


Ieder gebouw wordt pas gebouwd op het moment dat een partij kiest voor Park 20|20. In principe zijn de panden gehuurd op basis van 'gebruiken in plaats van eigendom', toch zijn de partijen vaak zo blij met de panden, dat deze worden aangekocht.

Het Plantronics gebouw

Plantronics is een van de laatst opgeleverde panden en wordt eind dit jaar in gebruik genomen. Het pand is ook weer volledig gemaakt van materialen die kunnen worden gedemonteerd om te worden hergebruikt. Het is grotendeels bedekt met groene panelen en zonnepanelen voor een duurzame energiestroom. Het pand heeft een grote hal met een atrium, wat deels voor demontraties en events wordt gebruikt. Daarnaast is het verdeeld in kantoren, meetingspaces, samenwerkplekken, concentratieplekken, lounges en kitchenettes.

Park 20|20 en de mensen die er werken

Zoals gezegd is cradle 2 cradle meer dan duurzaam gebruik van materialen. Het is een filosofie. Ondersteunt door de community. De community bestaat uit de ontwikkelaars, directies van de bedrijven en hun medewerkers. Zij geloven in deze manier van leven en werken. Onderdeel van het park is bijvoorbeeld de moestuin. Er wordt primair groente en fruit geteeld voor het restaurant op het park. De medewerkers kunnen hier bijvoorbeeld lunchen. De moestuin heeft echter veel meer functies. Medewerkers van de bedrijven op het park kunnen tegen een zeer schappelijke prijs groente kopen. Zij kunnen hun eigen bloemen plukken en als zij meehelpen, dan krijgen zij als tegenprestatie wat groente mee naar huis. Heerlijke onbespoten groente, zo uit de tuin naast hun kantoor. Fantastisch toch?


De CEO, Coert Zacheriasse, van de Delta Development Group die een van de voorstanders van dit project is vertelt:


"Arizona University heeft samen met ons onderzoek gedaan naar een gezonde werkomgeving. Wat is effect van licht, groen, geluid en services op medewerkers? In veel moderne gebouwen bestaat de lucht uit een cocktail van chemicalien. Dat heeft een negatief effect op de productiviteit. Het onderzoek heeft geleid tot een aantal ontwerpregels die we nu toepassen en waarvan we de effecten zorgvuldig meten. Het is eigenlijk vreemd dat zoveel aandacht uitgaat naar een gebouw en zo weinig naar de mensen daarbinnen. Terwijl elke procent stijging van de arbeidsproductiviteit voor veel meer winst zorgt. Daarom zorgen wij voor een aantrekkelijk werkklimaat, met allerlei voorzieningen zoals sport, dit restaurant en deze tuinen. Het mooie is, dat ook de kantoren hieromheen die niet bij Park 20│20 horen, daardoor aan waarde stijgen."

Wat kunt u leren van Park 20|20

Een ideale werkomgeveing creëren is geen truc. Het is creëren vanuit een filosofie. Uw filosofie. Wat u met uw bedrijf wilt bereiken, wat u ziet als uw verantwoordelijkheid binnen de wereld waarin we leven, hoe u het bedrijf wilt runnen, hoe u voor uw medewerkers zorgt en wat u terug verwacht van hen. Vanuit deze antwoorden en keuzes kunt u duidelijke stappen zetten. Voor de omgeving, voor uw bedrijf, uzelf en uw medewerkers.


De ideale werkomgeving is investeren. Waar u in gelooft. En dit is nooit klaar, de omgeving verandert u ontwikkelt, uw bedrijf groeit. Er zijn altijd voldoende redenen om bezig te blijven met het creëren van de ideale werkomgeving.

Bezoek Park 20|20

Het bezoeken van Park 20|20 kan alleen op afspraak. U kunt telefonisch contact met ons opnemen of via de mail. We gaan met alle plezier met u mee!

"De ideale werkomgeving is investeren. Waar u in gelooft."

Monique Bruijn