Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie Flexibel werken, zo werk je waar en wanneer je wilt
Geschreven door: Cees Horsman

Flexibel werken, zo werk je waar en wanneer je wilt


Flexibel werken, wordt in de huidige maatschappij ook wel activiteit gerelateerd werken genoemd. Maar wat is dit? En hoe bepaal je of je vandaag op kantoor of gaat thuiswerken? In deze blog vertellen we je meer over hoe activity based working werkt én leggen we je uit waar je op moet letten om dit hybride werken goed te kunnen faciliteren.

wat is flexibel werken activiteit gericht gerelateerd

Activiteitgericht werken

Van oudsher waren we gewend om bij de start van de werkdag naar kantoor te rijden en een werkplek op te zoeken. Soms kozen we voor een lege flexibele werkplek, maar nog vaak was dit een vaste plek naast de vaste buurcollega. Toch zal dit sinds de corona uitbraak (nu ruim een jaar geleden) nooit meer hetzelfde zijn.


De pandemie heeft veel aspecten van ons dagelijks leven opnieuw vormgegeven, dit geldt ook voor de manier waarop we werken. Zo was onze online omgeving binnen no-time ingericht op het werken op afstand. Google Meets, Microsoft Teams, Zoom en Skype zijn bijvoorbeeld inmiddels niet meer weg te denken bij onze dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast hebben veel mensen, nu we al een tijd hoofdzakelijk vanuit huis werken, de voordelen van het thuiswerken ervaren.


Deze thuiswerk ervaringen hebben gevolgen gehad voor wat we verwachten van onze werkomgeving in de toekomst. Zo kan het heel goed zijn dat je binnenkort thuis de agenda opent en kijkt wat je in de planning hebt staan. Om vervolgens dan pas te bepalen of je het beste op kantoor of thuis kunt gaan werken. Dit wordt ook wel activiteit gerelateerd werken genoemd.

Flexibel werken faciliteren

Activity based working vereist een gedragsverandering van medewerkers die deels gestuurd dan wel gefaciliteerd kan worden door jou als leidingevende of werkgever. Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 72% van deze medewerkers van plan is om minstens één dag per week vanuit huis te gaan werken zodra de huidige maatregelen zijn opgeheven.


Om deze overgang naar plaatsonafhankelijk werken in de juiste banen te begeleiden en dus de ideale werkomgeving te creëren, is het belangrijk om naar de volgende componenten te kijken:

werkplek werkomgeving op orde thuiswerken
mentale gezondheid psychische klachten thuiswerken voorkomen

Tip: Organiseer bijvoorbeeld net als Capgemini een wekelijks contactmoment, mindfulness sessies of online vrijdagmiddagborrel. Dit bevordert ook de onderlinge verbondenheid binnen het team en de betrokkenheid bij de organisatie.

flexibel werkplek concept toetsen ontwerpen vormgeven projectinrichting kantoor

Werkplekadvies op maat

Heb je het advies van een meedenkende projectinrichter, vitaliteit- of arbo coach nodig, omdat dit toch wel wat veel is? Bel onze werkplekadviseurs op 0172-602261.

“Een goed flexibel werkplekconcept zorgt voor minimale obstakels in mobiliteit. Met als gevolg dat het concept wordt omarmt door al jouw medewerkers. Hier kunnen wij je goed bij helpen.”

Cees Horsman

Producten uit dit artikel