Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie De valkuilen van flexibel werken
Geschreven door: Monique Bruijn

De valkuilen van flexibel werken


Het nieuwe werken. Altijd en overal kunnen werken. Flexibel werken. Het klinkt leuk, maar de variabelen maken het wel erg lastig om ook effectief te kunnen werken. En hoe zit het met privé? Het nieuwe werken kent voor- en nadelen.

Wat is flexibel werken?

Flexibel werken is niet meer dan plaats en tijd onafhankelijk het werk kunnen doen. Van een simpel telefoontje tot een totale thuiswerkplek. Wij verzorgen op dagelijkse basis producten die passen bij een ideale mobiele werkplek. En vien veel mensen telkens weer in dezelfde valkuilen trappen. Lees ze hier en zorg dat u dit niet overkomt.

1. Minder gezamenlijke momenten, waardoor isolement dreigt

Met het flexibele werken dreigen de gezamenlijke sociale momenten tussen collega's weg te vallen. De sociale momenten, ook wel de koffiepraatjes genoemd, vallen weg. Maar ook de gezamenlijke lunch en het samen werken.


2. Medewerker dreigt onder te sneeuwen

Meer flexibel werken betekent ook minder controle op de werkzaamheden en de medewerker. Dit kan voor de organisatie op meerdere vlakken nadelige gevolgen hebben. Een medewerker kan bijvoorbeeld de vrijheid niet aan en verzet geen of weinig werk. Of gaat juist volledig over zijn of haar grenzen en raakt overwerkt doordat deze teveel verantwoordelijkheid voelt.


3. Geen goede werkplek in huis

Niet iedereen kan een volledig kantoor kwijt in huis. De valkuil daarvan is dat de medewerker teveel tijd doorbrengt op een plek die de gezondheid ernstige schade kan toebrengen. Denk aan een laptop die niet op een standaard staat, waardoor de medewerker in een verkeerde houding zit. Een verkeerde stoel die niet past bij het lichaam en of juist is ingesteld zoals op het werk zelf.


4. Te weinig contact tussen de collega's

Aan de basis van een goede samenwerking liggen vaak diverse contactmomenten. Zowel persoonlijk als telefonisch en/of online. Het uit het zicht is uit het hart werkt ook door op de werkvloer en dus is regelmatig contact niet alleen goed voor de werkrelatie, het stimuleert ook ideeën en productiviteit.


5. Geen duidelijke scheiding tussen werk en privé

Wanneer begint het werk en houdt het op? Als de opdracht klaar is of als de tijd erop zit. Bij flexibel werken worden ook deze vraagstukken complexer. En vaak is het vooral privé tijd die plaats maakt voor werk. Even een telefoontje oppakken, nog even het mailtje beantwoorden. Dit klinkt niet ingrijpend, maar kan het wel worden als de medewerker het werk niet meer los kan laten en daardoor in de problemen komt. Bijvoorbeeld door een burn out.


Zoals u kunt lezen zijn er meer dan voldoende valkuilen die ervoor kunnen zorgen dat het flexibel werken juist een probleem kunnen worden voor de organisatie. En dat zit dan ook nog in een klein hoekje. Een goede procedure erop na houden is van groot belang.

Waarom kiezen voor flexibel werken

Ondanks de valkuilen is flexibel werken een hele vooruitgang voor veel bedrijven en de medewerkers. Vaak zijn de juiste procedures en middelen voldoende om van de vele voordelen te kunnen genieten die flexibel werken met zich meebrengt voor de werkgever en de werknemer.

Voordelen van flexibel werken voor de werkgever:

 • Flexibiliteit van werknemers en de organisatie als geheel
 • Efficiënte inzet van medewerkers
 • Hogere productiviteit
 • Betere balans werk-privé
 • Minder kosten voor vaste kantoorruimte (flexplekken)
 • Lagere energiekosten
 • Lager ziekteverzuim
 • Minder tijdverlies door verkeersproblemen

Voordelen van flexibel werken voor de werknemers:

 • Meer balans voor werk en privé
 • Meer concentratie en productiviteit
 • Minder reistijd
 • Minder reiskosten
 • Minder ziekteverzuimdagen
 • Minder kinderopvang nodig
 • Hogere werktevredenheid

Wat kan hijdra.com voor uw flexibele werkomgeving betekenen?

Wij hebben voor u de mensen en middelen die nodig zijn om zowel thuis als onderweg een ideale werkomgeving te creëren.


Van een complete werkplek inclusief stabiele inernetverbinding en toegang tot de benodigde programma's en printers. Maar ook voor een enkel onderdeel kun je bij ons terecht. Denkt u hierbij aan ergonomische en compacte bureaustoelen, houders voor laptops, een mobiele printer, ergonomische muizen en koptelefoons. Voor meer informatie kun je via de onderstaande mogelijkheden contact met ons opnemen.

"Thuiswerken heeft verschillende voordelen voor zowel werknemer als werkgever."

Monique Bruijn

Telefonisch

0172 - 60 22 61

Telefonisch bereikbaar op werkdagen
tussen 08.00 en 17.00 uur.

Via de e-mail

 info@hijdra.com

Op werkdagen krijgt u doorgaans
binnen 24 uur reactie.

Via de live chat

 Klantenservice chat

Op werkdagen meestal beschikbaar
tussen 09.00 en 17.00 uur.