Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie De gevaren van zittend werken
Geschreven door: Afra van Ruiten

Kom uit uw stoel! Dit zijn de gevaren van zittend werken


We zitten op het werk steeds vaker, terwijl recent onderzoek uitwijst dat dit kan leiden tot diabetes, depressies en kanker. Zitten is tot modern arbeidsrisico verklaard. Er is iets tegen te doen (en nee, sporten is het niet).

Die eerste werkweken na een welverdiende vakantie in de zomer hakken er vaak flink in, óók voor wie dol is op zijn werk. U gaat uitgerust aan de slag, maar de kans is groot dat – na een week achter uw computer en vele vergaderingen verder – het vrije gevoel snel weg is. En dat u, als u op vrijdag de deur achter u dichttrekt, weer net zo gesloopt bent als vóór de vakantie.


De boosdoener en veroorzaker van deze ellende is dichterbij dan u denkt. Tijdens het lezen van dit artikel zit u er waarschijnlijk op: uw stoel. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat langdurig zitten slecht voor ons is. We zouden hiervan diabetes, hart- en vaatziekten van krijgen, vatbaarder van worden voor depressie en borstkanker, en er zelfs eerder door sterven.


Wat verontrustender is: deze negatieve effecten zijn niet op te heffen door vijf keer per week een half uur per dag te bewegen, zoals de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voorschrijft. Ook niet door drie keer per week te sporten, noch door ontspannen op een yogamatje te liggen. U kunt op uw hoofd staan of in uw vrije tijd de marathon lopen: de schade van excessief zitten is onomkeerbaar.

Gezond kantoor

Het goede nieuws is dat stoelverslaving is te genezen. Niet door buiten werktijd als een gek te gaan sporten, want dat heft de nadelen van zitten niet op. Oók niet door de hele dag te gaan staan, dat vergroot weer het risico op 'staziektes' als rugklachten en spataderen – niet voor niets schrijven arboregels voor dat tandartsen en kappers ook stoelen moeten hebben.


De oplossing moet niet zozeer buiten een werkdag worden gezocht – de gemiddelde Nederlander brengt 85 procent van zijn vrije tijd zittend door – maar ook zeker bínnen de werkdag. Van der Ploeg en Hendriksen bevelen aan om tijdens de werkdag zitten, staan en bewegen af te wisselen.

Het juiste advies bij aanschaf

Wanneer u bij ons in de showroom een bureaustoel komt bekijken stellen we elke stoel die u uit wilt proberen op de juiste manier voor u in. Op deze manier kunt u direct ervaren welke stoel er het beste voor uw wensen geschikt is. Als u een stoel langer wilt proberen kunnen we de stoel ook bij uw werkplek op proef plaatsen voor een bepaalde periode.

"Voor het juiste advies nodig ik u graag uit in onze showroom in Leimuiden."

Afra van Ruiten