Alle assortimenten
Blogs en Inspiratie 4 tips voor duurzame inzetbaarheid
Geschreven door: Dirk-Jan Hijdra

4 tips voor duurzame inzetbaarheid


Een lager ziekteverzuimpercentage, fittere werknemers en hogere arbeidsproductiviteit. Het klinkt als de droom van vele werkgevers, maar hoe kom je tot dit resultaat? Met deze 4 tips over vitaliteit en duurzame inzetbaarheid kun je goed van start gaan!

Investeer in de ideale werkomgeving

Door te investeren in kantoormeubilair dat beweging stimuleert zoals zit-stabureaus, bureaufietsen (deskbikes) en de juiste bureaustoel voorkom je vaak lichamelijke problemen. De investering zal zich op de lange termijn terugbetalen doordat werknemers zich fitter voelen. Investeren in nieuwe kantoormeubilair kan leiden tot een lager ziekteverzuimpercentage. Uit een doorrekening in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt dat een daling van het ziekteverzuimpercentage met 1 procentpunt al veel geld oplevert. Bij een bedrijf met 100 medewerkers is dat jaarlijks zo’n 41.000 euro.


Lees meer over tips voor meer beweging op kantoor >

Flexibele werktijden

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat gefixeerde werktijden een negatief effect op de gezondheid van de werknemer heeft. Werknemers die binnen een bepaald kader zelf hun werktijden kunnen beslissen zijn over het algemeen minder gestresst en fysiek en mentaal een stuk gezonder. Ook is er door flexibele werktijden een betere balans tussen werk en privé.


Voordelen van flexibele werktijden voor de werkgever

Nog niet alle werkgevers zijn fan van het zogeheten “nieuwe werken”. Doordat uw personeel zich mentaal en fysiek beter zal voelen kun je je arbeidskracht optimaal inzetten. Doordat bepaalde werknemers eerder of later beginnen kan je langer open zijn waardoor klanten vaker of langer bij je bedrijf terecht kunnen.

Gezond eten op kantoor

Verantwoordelijkheid nemen en goed plannen. Misschien niet de eerste punten waar je aan moet denken bij gezond eten op kantoor of werk. Toch is het tijd nemen voor je lunch een belangrijk punt. Natuurlijk begrijpen we dat niet iedereen tijd heeft om uren in de keuken te staan om een gezonde lunch te verzorgen, maar er zijn zat andere mogelijkheden om toch aan je dagelijkse vitaminebehoefte kunt komen.


Om tijd te besparen is het een goed idee om te kiezen voor voorgesneden groentes. Diverse supermarkten bieden voorgesneden groenten waarmee je snel en makkelijk een gezonde salade kunt bereiden. Tijdens het bereiden van het avondeten kun je ook alvast een extra maaltijd maken voor de volgende dag. Of verwerk de restjes van het diner in je lunch, zo verspil je ook geen eten.


Lees deze 10 tips om gezond te eten op het werk >


Tips voor de werkgever

Het faciliteren van de lunch voor werknemers is niet alleen een kostenpost. Door een gezonde lunch aan te bieden zal indirect de productiviteit van je werknemers omhoog gaan. Zo voorkom je bijvoorbeeld de bekende after lunch dip door een lunch aan te bieden die weinig energie vraagt om verteerd te worden, zoals bijvoorbeeld een maaltijdsalade.


Lees meer over het verbeteren van de gezondheid van uw personeel >

Voorkom energieverlies

Door werknemers duidelijkheid te geven over hun taken en bepaalde verantwoordelijkheden voorkom je energieverlies. Een belangrijk punt om de interne communicatie duidelijk te laten verlopen is dat leidinggevenden en werknemers onderling goed met elkaar in contact staan. Door duidelijke functieprofielen op te stellen voorkom je dat werkzaamheden dubbel uitgevoerd worden of dat er taken zijn waar niemand voor verantwoordelijk is. Creëer de juiste balans tussen verantwoordelijkheden en bevoegdheden.